Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Mihan Merrion

KTK-II, YLA1, KRJ II, VWY-II

Kutsumanimeltään Merri
Rodultaan welsh A, sukupuoli ori
Väriltään ruunivoikonkimo, säkäkorkeus 120 cm
Syntynyt 21.05.2012
Täyttänyt 8 vuotta 19.06.2012

Yleispainotus - ko: HeA, re: 90 cm
Entinen omistaja Dimma VRL-08204
Omistaa Sonja VRL-11911
Rekisterinumero VH12-024-0225

Uusien ponien ostaminen ei todellakaan ollut suunnitelmissa, mutta kohtalo nyt vain sattui tuomaan tämän ponin tielleni ja siinä sitä sitten oltiin, sydän rakkaudesta pakahtuneena. Lompakkoni itki melkein verta, kun tilitin Mihan Merrionin itselleni. Se ei todellakaan ollut ylihintainen, vaan tasoonsa nähden jopa edullinen, mutta rahani olivat tänä keväänä kiinni tallin remontissa - tai siis niinhän niiden piti olla. Kavereiden kesken ihan vain Merriksi, suosikkihobittini mukaan, kutsuttu poniori on ihan käsittämättömän asiallinen ja lempeä, mitä nyt ratsuna vauhdikas ja hieman tulinen. Siltä löytyy liikettä kouluradoille, mistä sen pitkäksi venynyt tulosluettelo kertookin, ja ajattelin minä tästä vielä esteponinkin koulia. Merri on myös kantakirjattu valmiiksi ja sillä on jo useampi jälkeläinen, joten kyseessä on siis täydellinen, valmis paketti. Kyllä tälle todellakin käyttöä on!

Taru sormusten herrasta -trilogian ystäville tutun hobitin mukaan nimetty Merri on veikeän ihastuttava tapaus. Se on menevä ja pirteä poni, mutta silti todella, todella asiallinen käsitellä. Toisin kuin kokoisensa hevoseläimet yleensä, Merri on kaikkea muuta paitsi jääräpäinen pirulainen. Orin voi huoletta antaa vaikka pikkulasten käsittelyyn, se ei ikinä aiheuttaisi kaksijalkaisille vaaraa minkään sortin tempuilla. Merri on virkeä ja seurallinen luonne, joka tykkää olla aktiivisesti mukana toiminnassa: se kaivelee taskuja, hamuaa suuhunsa kaiken mitä eteen tulee, erityissuosikkina riimunnaru, ja "auttaa" kavioidensa putsaamisessa tukemalla hoitajaansa takamuksesta. Ori seuraa aina kaikki aistit tarkkana tallin ja pihamaan tapahtumia, ja haluaa osallistua niihin parhaan kykynsä mukaan. Merri juoksee aina tarhan portille vastaan ja muutenkin se seuraa myös vapaana ihmisiä ihan minne vain, puhumattakaan siitä sydämet sulattavasta hörinästä, jolla ori ottaa kaikki elävät otukset kaksijalkaisista nelijalkaisiin vastaan. Merri rakastaa hali- ja rapsutustuokioita, ja niitähän tämän pikkuherran kanssa jaksaisi harrastaa vaikka hautaan saakka.

Vaikka ori maan tasalla onkin maailman kiltein ja helpoin tapaus, ei sen selkään kuitenkaan voi istuttaa pikkulapsia tai muita kokemattomia ratsastajia. Merri ei suinkaan ole ilkikurinen tai häijy ratsunakaan, mutta sillä riittää vauhtia ja toisinaan myös tulisuutta. Merrillä on ehtymättömät energiavarastot ja sillä riittää menohaluja, joten pitkät ja aktiiviset alkulämmittelyt ovat aina tarpeen, jotta itse treenistä ei tule pelkkää taistelua tempon kanssa. Liikettä ponista kyllä irtoaa suuntaan jos toiseen, kunhan saa sen innokkuuden kanavoitua oikein. Jos alle on kertynyt turhan monta kevyttä päivää tai jos Merrillä on muuten vain hieman huono fiilis, se saattaa reagoida kuskilta tuleviin hidastuskomentoihin protestoivilla pukkihypyillä tai pään viskomisella. Mitään hillittömiä rodeoita poni ei kuitenkaan turhaan esittele, se haluaa lähtökohtaisesti miellyttää ihmisiä.

Merrillä on kapasiteettia kilpailla isompiakin poneja vastaan, sillä ori korvaa jaloistaan puuttuvan mitan lennokkailla, voimakkailla hypyillä ja ennen kaikkea staminallaan. Esteradoilla poni on ihan huiman hieno, ja oikeastaan aina kavioiden kolahtaessa puomiin vika löytyy satulan päältä. Merri ei sinänsä ole mikään mestari korjaamaan kuskinsa virheitä saatika antamaan niitä anteeksi. Jos ratsastaja on toistamiseen ihan kuutamolla, poni saattaa kiukustua ja todeta, että on parempi jatkaa ilman ratsastajaa. Kouluradoilla Merri antaa enemmän anteeksi, sitä ei niin kiinnosta miten päin kuski siellä roikkuu, kunhan tulee edes jotain selkokielisiä komentoja. Ratsuna toimimisen lisäksi Merri on myös ihan pätevä kärryponi. Se ei vielä ainakaan osaa tehdä vaunujen edessä mitään ihmeitä, mutta se kuljettaa viikottain lapsia mukaville sunnuntaiajeluille metsäteille. Maastossa poni on muutenkin järkevä ja varma tapaus, Merrin kanssa viihtyisi luonnon helmassa tuntitolkulla.

    

Hevosen kuvat © Pirje Fager-Pintilä / Hippos & VRL-05186

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Gwyn Vaughn evm
wA, 121 cm, vkko, GB
ii. Siw Tesni evm
wA, 122 cm, vkko, GB
iii. Teslan Wrinn evm
iie. Niyw Hywnn evm
ie. Morwena evm
wA, 120 cm, vkkokm, GB
iei. Gywnrann evm
iee. Lowenna evm
e. Adell Llwyne evm
wA, 118 cm, rnvkkokm, GB
ei. Wynfor evm
wA, 119 cm, rtkm, GB
eii. Lie Wynne evm
eie. Narwna evm
ee. Nye Rhian evm
wA, 118 cm, rnvkko, GB
eei. Llegyn Sith evm
eee. Hawanna evm

 

Syntynyt Varsa Emä
s. 18.07.2012 wA-o. Vien Cadellon e. Aderyn wyn Blodwen
s. 03.09.2012 wA-o. Apfel Vien e. Deepest Thoughts
s. 21.03.2014 wB-t. Merch Clyfar Vien e. Aderyn wyn Blodwen
s. 24.12.2014 wB-o. Blackwoods Llawen e. Andunie BW
s. 12.03.2018 wB-t. Bianca Dael KTK-II e. Blondie Brownie
s. 12.04.2018 wA-o. Milo Dael KTK-II e. Lavender Snow
s. 21.07.2018 wA-o. Meriadoc Dael e. Llwan Amelia
  
   
  i. Gwyn Vaughn on 121cm korkea voikko welsh A-poni. Poni on alunperin Irlannin maaseudulta, mutta sen omistajan huomatessa orin potentiaalin ja komean ulkomuodon, hän päätti lähteä kokeilemaan ponin kanssa kisaelämää. Sijoituksien sadellessa poni ja sen omistaja muuttivat pois kotiseudultaan lähemmäksi saavutuksia ja he pääsivät kehittymään huimasti lisää. Vaughn taitaa koulukiemurat, mutta ei se esteilläkään huono ole. Raitamatojen yli mennään vauhdilla ja taidolla, aina yrittäen parasta. Kouluratsastuksen parissa orilta löytyy hienot 80 sijoitusta ja esteiden puolelta 25 kappaletta. Jälkeläisiä ponilla on Merrin lisäksi 19 kappaletta ympäri Eurooppaa ja kaksi jopa Amerikoissa asti.

e. Adell Llwyne loistaa kansallisen tason kouluratsastuksessa ja yrittää aina parhaansa. Tämä ruunivoikonkimo welsh A-tamma on miellyttävä hoitaa ja ratsastaa ja se sopii kiltin luonteensa takia myös aloittelijoille. Ponin voisi vääntää vaikka mihin solmuun, eikä se ole siitä millänsäkään. Adele on taitava kisaratsu ja sillä riittää potentiaalia ja motivaatiota loppuun asti. Taitavan ratsastajan kanssa pari on voittamaton vastus. Sijoituksia kouluratsastuksen kiemuroista löytyy 70 kappaletta. Esteiltäkään ei ole vältytty, vaan niiltäkin on kymmenisen sijoitusta keräilty. Jälkeläisiä tällä 118cm korkealta pikkuponilta löytyy kuusi kappaletta.

ii. Siw Tesni on hirmuisen komea voikko 122cm korkea welsh A-poniori Iso-Britanniasta. Poni on maaseudun kasvatteja, mutta muutti muutaman ikävuoden jälkeen Ruotsiin kilpailemaan ensin seuratasolla ja lopulta ori päätyi kansalliselle tasolle. Isommillakaan koulukentillä ei orin taidot ja motivaatio hiipuneet vaan se sai uutta potkua suoritukseensa tietäen, että siltä vaadittaisiin paljon enemmän kuin ennen. Ori on erittäin menestyksekäs ja sijoituksia siltä löytyykin 71 kappaletta. Jälkeläisiä orilla on teetetty 18 kappaletta.

ie. Morwena on reipas, mutta kuuliainen welsh A-ponitamma Irlannista. Tämä voikonkimo 120cm korkea poni on omistajansa suosikki ja se näkyi. Tammasta pidetään huippuhyvää huolta ja sen kanssa työskentelevät vain osaavimmat ja parhaat. Ponilla kisataankin kansallisen tason koulussa hienoutensa ja taitojensa ansiosta. Tammalla riittää energiaa ja keskittymistä ja taitavan ratsastajan käsissä se tekee mitä vain onnistuen. Sijoituksia kouluratsastuksesta tammalla on 50 kappaletta ja esteiltä 13 kappaletta. Jälkeläisiä ponilla on viisi.

ei. Wynfor on 119cm korkea kimo welsh A-ori. Poni on syntynyt Iso-Britanniassa, mutta muutti Suomeen heti ensimmäisen vuotensa jälkeen. Orilla ollaan kilpailtu aktiivisesti aluetasolla, mutta omistajan aika ei koskaan riittänyt suuremmille kisakentille. Ville on kuitenkin tasokas ja osaava poniori erityisesti koulukiemuroissa, joten se on niittänyt paljon mainetta ja kunniaa aluekisoissa. Sijoituksia ponilta löytyy 56 kappaletta ja puolet niistä ovat hienoja voittoja. Jälkeläisiä orilla on teetetty hienot 12 kappaletta.

ee. Nye Rhian syntyi itäisessä Suomessa ja sai heti osakseen ihailua. Tämä ruunivoikko 118cm korkea pieni ponitamma oli kuvankaunis ja kaikki tiesivät, että tästä tammasta tulisi vielä jotain suurta. Ja niin siitä tulikin. Poni kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja se kilpaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa kansallisella tasolla. Riia on lempeä ja mukava ratsastaa ja siitä saa oikein mahtavan ja taidokkaan kisakaverin, jopa aloittelijoille. Sijoituksia ponilta löytyy 62 kappaletta ja jälkeläisiä se on tuottanut tähän maailmaan seitsemän.

iii. Teslan Wrinn on oikein upea kullanhohtoinen voikko ori, joka syntyi Pohjois-Walesissa pienelle kilpatallille. Ponin kasvattaja oli alusta alkaen aivan hulluna kasvattiinsa, joten myyntiin se ei lähtenyt missään nimessä. Teslan Wrinn koulittiin todella laadukkaaksi ja luotettavaksi ratsuksi, ja se menestyykin hyvin niin kouluradoilla kuin valjakkokilpailuissa. Jalostuksessa se kuitenkin vaikuttaa kaikkein eniten saaden paljon jälkeläisiä, lähinnä tallin omien tammojen kanssa, mutta myös lukuisia ulkopuolisia poneja astuen.

iie. Niyw Hywnn on kaunis ja energinen poni, mutta syntymästään asti tuomittu pysymään pelkässä siitos käytössä. Tammalla on jaloissa runsaasti vikoja, jotka estävät urheilun, mutteivät kuitenkaan ole perinnöllisiä. Kimo purkaa päivästä toiseen loputonta virkeyttään aiheuttamalla ties mitä ohjelmaa kaksijalkaisille, mutta silti se on äärimmäisen rakastettu poni. Siitostammana se on todella arvokas ja lisäksi erinomainen emä muutenkin.

iei. Gywnrann on luonteeltaan aikamoinen pirulainen, vaikka ratsuna ja kärryponina se onkin loistava – kokeneissa käsissä. Aloittelijoiden ohjaksissa ori aiheuttaa vain tuhoa, mutta kun kimon tulisuuden saa kanavoitua oikein, Gywnrann pystyy vaikka ja mihin. Orin haastava luonne rajoitti jalostuskäyttöä, eikä sen rakenne ollut täydellistä nähnytkään, mutta tulokset puhuivat puolestaan ja ennen eläkepäiviä Gywnrann ehti saada vajaa 30 jälkeläistä.

iee. Lowenna on todellinen irlantilainen enkeli. Se syntyi pienellä siitostallilla, josta löytyi kaiken rotuisia ja näköisiä hevosia. Paikan omistaja astutti tammojaan vähän millä sattuu, lähinnä omaksi ilokseen, mutta joukosta löytyi myös lukuisia hienompia puhdasrotuisia. Lowennan emä oli yksi niistä ja voikko tamma syntyi puhtaasta mountain-orista, kuten myös kaikki kolme Lowennan omaa varsaa. 12-vuotiaana se myytiin ratsastuskouluun ja sillä tiellä tamma on edelleen.

eii. Lie Wynne päätyi jo nuorella iällä useiden omistajan vaihdosten jälkeen Suomeen. Muualla Euroopassa se ei ollut kiinnittänyt erityisemmin kenenkään huomiota, olihan sillä tavanomainen suku ja vain keskiverto rakenne. Pohjolassa welsh-piirit ovat kuitenkin melko pienet ja uusi veri aina tervetullutta, joten kunnollisen ratsukoulutuksen jälkeen Lie Wynne oli kuumaa kamaa astutusmarkkinoilla. Se periyttää lähes poikkeuksetta kimon värityksensä eteenpäin, ja monet sen jälkeläisistä ovat myös luonteeltaan isänsä tavoin herkkiä ja reippaita mutta silti asiallisia käsitellä.

eie. Narwna syntyi Iso-Britanniassa, mutta muutti Suomeen ollessaan vasta vajaa 3-vuotias. Innokas ponikasvattaja koulutti sen itse ja kilpaili tammalla pääsääntöisesti valjakossa. Rautias tamma sopi kuitenkin myös erinomaisesti lasten ratsuksi, ja se toimi monena kesänä myös leiriponina omistajansa ratsastuskoulussa. Narwna sai varsoa elämänsä aikana yhteensä neljä kertaa. Poni lopetettiin vanhuuden vaivojen takia sen ollessa 24-vuotias.

eei. Llegyn Sith on ollut syntymästään asti ihailtu ori, yksinkertaisesti upean tuplavoikon värityksensä ansiosta. Ponin luonteessa on kyllä sanomista, se on ilkikurinen ja vähän kiukkuinen tapaus. Jälkeläisiä orilla on kuitenkin jo lähemmäs 20 kappaletta, vaikkei se ole ehtinyt ratsunakaan vielä ihmeitä saavuttaa. Llegyn Sith kilpailee omistajansa kanssa rataesteillä ja ponnistusvoimaa ponilta kyllä löytyy, jahka se vain suostuisi saumattomaan yhteistyöhön. Hiljaa hyvä tulee, kyllä tästä orista kuullaan vielä enemmänkin.

eee. Hawanna oli sangen herttainen ruunikko, jolla oli leveä läsi ja korkeat sukat kiitos sabino-värityksen. Lähes poikkeuksetta tamman sukat olivat kuitenkin kuran peitossa, sillä Hawanna toimi lähinnä maastoratsuna säällä kuin säällä. Ei se tarhassakaan hienostellut, vaan rakasti rypeä mudassa. Se eleli rentoa elämää ja varsoi silloin tällöin, välillä hienoistakin oreista kiitos omistajansa suhteiden. Tamman ollessa vasta 17-vuotias paha ähky vei sen kuitenkin mennessään.

© 1. & 2. polvi Dimma, 3.polvi Sonja

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
31.07.2016 - NJ - Mewian Welsh - wA-oriit - 4/6 - irtoSERT
06.09.2016 - VSN - Adina - wA-oriit - SW3
Ominaisuuspisteet KRJ: 50 sijoitusta
ERJ: 3701.2p (vt. 7)
KRJ: 3284.33p (vt. 7)
KERJ: 1340.15p (vt. 3)
VVJ: 5713.29p (vt. 10)

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 812.52 p.
Nopeus ja kestävyys: 527.63 p.
Kuuliaisuus ja luonne: 2888.68 p.
Tahti ja irtonaisuus: 395.65 p.
Tarkkuus ja ketteryys: 2824.61 p. 
02.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/50
07.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/40
08.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo C - 4/40
08.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/30
10.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/30
11.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/30
12.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/30
13.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/30
12.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/40
13.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/40
13.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/40
14.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/30
15.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/30
15.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/50
16.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/30
17.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/30
17.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/30
17.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/50
18.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/30
18.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/40
20.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/30
21.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/30
21.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/40
22.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/30
22.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/30
24.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/40
26.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/60
30.11.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/30
04.12.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/40
05.12.2012 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/40
19.05.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/40
20.05.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/40
20.05.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/40
20.05.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/40
23.05.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/40
28.05.2014 
- KRJ - kutsu - Helppo B - 4/40
29.05.2014 
- KRJ - kutsu - Helppo B - 6/40
29.05.2014 
- KRJ - kutsu - Helppo B - 2/40
29.05.2014 
- KRJ - kutsu - Helppo B - 7/50
01.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/12
04.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/40
05.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 2/40
05.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/40
06.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 4/40
06.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/60
07.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 5/40
08.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo C - 1/53
13.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 1/40
13.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 6/60
14.06.2014 - KRJ - kutsu - Helppo B - 3/60

Päiväkirja

24.05.2014 Kouluvalmennus, valmentajana gatinha

Saapuessani tallille oli Mihan ratsastajansa kanssa jo tekemässä alkuverryttelyjä kentällä. Orilla oli selvästi paljon virtaa tänään ja kuskilla täysi työ pitää ponin vauhti maltillisena. Ensimmäiseksi kehotin ratsastajaa lyhentämään hiukan ohjia, jotta orin suuhun säilyisi sopivan napakka tuntuma koko ajan, sillä tämänkertaisen valmennuksen aiheena olivat siirtymiset. Pyysin kaksikkoa nostamaan ravin ja tekemään aluksi muutamia voltteja päädyissä, jotta oria saataisiin vähän jumpattua. Mihan yritti koko ajan vainvihkaa lisätä vauhtia, mutta ratsastajan tukevan ohjasotteen ansiosta kierrokset eivät nousseet liian korkeiksi.Tästä rohkaistuneina ohjeistin parivaljakkoa siirtymään tulevan kulman jälkeen laukkaan ja seuraavassa nurkassa nostamaan keskilaukan lyhyen sivun ajaksi.

Alku menikin ratsukolta hienosti, mutta poni innostui lisättyyn siirtymisestä niin, että otti huikean laukkaspurtin ja veti mutkat suoriksi. Ratsastaja pysyi tästä huolimatta hienosti menossa mukana ja saikin orin pian takaisin kuulolle. Neuvoin istumaan syvemmälle satulaan ja asettamaan ponia hiukan reilummin. Nyt laukka oli huomattavasti maltillisempaa, eikä lisätty askellajikaan saanut Mihania riehaantumaan enää toistamiseen. Muutaman toiston jälkeen siirtymiset harjoituslaukasta lisättyyn laukkaan sujuivat kuin vettä vain ja pyysin ratsastajaa kehumaan oria vuolaasti hyvin tehdystä työstä ja antamaan sille pitkät ohjat.

05.06.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.

Tänään Mihanin ja tämän omistajan kanssa pidimme kouluvalmennuksen maneesissa. Mihan vaikutti erittäin energiseltä valmennuksen alusta asti ja ratsastaja sai tehdä töitä saadakseen ponin pysymään käynnissä. Käskinkin heitä melko pian jo siirtymään raviin, että ori saisi energiaansa purettua hieman, että pääsisimme koulua vääntämään ilman ylimääräisiä hötkyilyitä. Ratsukko teki alkuverryyttelyssä paljon voltteja ja suunnanvaihdoksia ja ravailun aikana Mihankin rauhottui hieman.

Aloitimme valmennuksen tempon vaihteluilla ravissa. Nopea ravi Mihanilta löytyi helposti, mutta hidasta ravia ori ei olisi halunnut millään mennä. Päätimme siirtyä välissä laukkatehtävään, jossa orin kanssa tuli muutaman raviaskeleen kautta vaihtaa laukka. Laukkatehtävä Mihanilta onnistui paremmin ja samalla se sai purettua ylimääräistä energiaansa. Yritimme tämän jälkeen uudestaan ravitehtävää, joka sujui selvästi paremmin nyt. Toistimme nämä vielä toiseen suuntaan. Ratsukko kävi maastossa kävelemässä loppukäynnit.

20.07.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Darumon

Tulin juuri sopivasti alkuverryttelyjen loppuvaiheessa maneesiin. Tänään pitäisin pienelle, pippuriselle suloponille kouluvalmennuksen. Ajattelin laittaa ratsukon taidot tänään koetukselle, vaikka tiesinkin että Mihan haluaa määrätä tahdin. Odottelin että ratsukko on saanut verryteltyä loppuun joka askellajissa, ja sitten aloin opastaa heitä. Aluksi halusin että he pysähtyvät L- ja C-kirjainten kohdalla ja peruuttavat. Siitä sitten taas käynti, ja seuraavalle kirjaimelle. Pitkät sivut piti ravata. Kyllä, aivan oikein. Harjoitusravissa. Kun ratsukko lähti uralle, niin Mihan oli heti kääntymässä jo keskikentälle kaartoon. Muistutin ratsastajaa pohkeesta ja ohjasta, sekä tietty istunnasta. Poni kyllä oli yllättävän vahva noin pieneksi. Ilmeisesti ratsastaja oli Mihanille jonkun verran tuttu, sillä käännöstappelussa ei mennyt kovin kauaa.

C-kirjaimen kohdalla tulikin sitten taas ongelmia. Mihan ei suostunut pysähtymään siihen, vaan jatkoi suoraan eteenpäin reippaassa käynnissä. Ohjeistin ratsastajaa kääntämään oriin takaisin C-kirjaimelle, mutta poni piti päänsä. Vasta vähän ennen L-kirjainta se suostui kääntymään, ja pyysin heitä ravaamaan kentän toiseen päähän. Mutta ravia ei tullut, ja ori teki käännöksestä voltin. Pyysin ratsastajaa vain kääntämään koko ajan ja tehostamaan apuja esimerkiksi raipalla, mikäli sellaista voi orin kanssa käyttää. Pian päästiin C-kirjaimelle, ja jopa pysähdyttiin. Pyysin ratsastajaa kehumaan Mihania, jotta se tottelisi seuraavallakin kerralla. Mutta nyt ori ei liikkunut mihinkään suuntaan kun kerran pysähtyi. Ohjeistin ratsastajaa rentoutumaan, ja antamaan apuja rauhassa ja hellästi. Se näköjään auttoikin, sillä Mihan peruutti noin kolme askelta, ja siirtyi sitten raviin. Annoin sitten ohjeeksi siirtyä peruutuksesta joka kerta suoraan raviin. Nyt he ravasivat taas kerran L-kirjaimen luo, mutta se meni ihmeen hyvin. Siitä he sitten pysähtyivät hienosti, ja peruutus oli todella kauniisti ratsastettu. Pyysin ratsastajaa taas taputtelemaan oriita, ja kehumaan.

Hetken tehtävää jatkettuamme, oli pohkeenväistön vuoro. Ajattelin että vaihdetaan koko rata leikkaalla suunta, ja siitä sitten jatketaan lyhyet sivut ravissa, ja pitkät pohjetta väistäen. Näin lopputuntia kohden Mihan kulki jo suurimmaksi osaksi siististi. Hymyilin itsekseni jääräpää-ponille, mutta seurasin silti tehtävää. Huutelin välillä ohjeita kuinka hevosen saa asettumaan paremmin ja muuta. Mihan osasi hienosti väistää, eikä voinut sanoa muutakuin että vau! Pyysin heidät käyntiin, ja ajattelin että piti heidän päästä vähän laukkaamaankin, ja annoin ohjeeksi laukata pitkät sivut, siirtyä raviin lyhyellä, pysähtyä, ravata ja taas laukata. Tämä tehtävä oli Mihanillekkin mieluinen, joten sen ei tarvinnut vääntää mitään rautalangasta. Tosin pysähtyminen ei tahtonut välillä olla ihan sitä mitä se halusi. Kehuin ratsukkoa loppuverryttelyjen jälkeen, ja rapsuttelin ponia. Olihan se suloinen.

31.07.2014 Kouluvalmennus, Linnea L.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä valmensin päivän päätteeksi suloista Mihan Merrion ponia, joka vei totaalisesti sydämeni ulkonäkönsä ja nimensä perusteella. Tänään tarkoituksena oli tosiaan harjoitella väistöjen tekemistä, koska siinä pitäisi saada hevonen menemään vähän rauhallisemmin ja Mihanilla kuulemma sitä vauhtia riitti enemmän kuin tarpeeksi. Niinpä itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen pyysin ratsukkoa kääntymään lyhyen sivun keskeltä ja suoristettuaan tekemään väistö takaisin uralle. Mihan viskeli alkuun päätään, mutta kun lumienkuli sai pehmennettyä kättään, niin myös poni otti avut vastaan paremmin. Väistö sujui hienosti, vaikka neuvoin että seuraavalla kerralla vauhti saisi olla vieläkin hitaampaa.

Seuraavaksi sama tultiin ravissa. Alkuun lumienkuli sai taas katsoa, että käsi pysyi tasaisena ja että jalka pysyi lähellä ponin kylkeä. Puolipidätteitä sai tehdä aika paljon, mutta näin saimme ponin kulkemaan varsin hienosti ja tekemään väistöt huolellisemmin. Laukassa piti alkuun hakea ainoastaan sitä kontrollia. Pukkeja sateli tiuhemmin kuin vesipisaroita vesisateella,  mutta hetken intoilun jälkeen palasi ponikin ruotuun ja jatkoimme väistöjen tekoa. Nyt piti katsoa että Mihan pysyi suorana, ja teki väistön tarpeeksi loivasti. Oikeastaan tämä meni laukassakin yllättävän hienosti ja pyysin ratsastajaa kehumaan ponia hurjasti!

15.08.2014 Kouluvalmennus, valmentajana wolf

Olin lupautunut pitämään valmennusta Lumienkulille ja aikoinaan hänelle myymälleni Mihan Merrionille. Viimeaikoina Mihan oli kuulemma ollut hieman jäykän oloinen ja muutenkin vikuroinut ratsastettaessa, joten pidettiin tehojumppasarjaa, jossa tarkoituksena oli vetreyttää Mihanin lihaksia ja pitää koko valmennuksen ajan huoli siitä, että Mihan noudattaisi ratsastajan käskyjä pilkuntarkasti.Verryttelyt oli jo tehty kun saavuin paikalle, koska olin pyytänyt Lumienkulia verryttelemään Mihanin valmiiksi, jotta varsinainen valmennus voitaisiin käyttää itse työnte

koon. Ohjeistin ratsukkoa aloittamaan käynnillä uralla ja tekemään kokorataleikkaalla pohkeenväistöä. Mihan ei aluksi halunnut tehdä hommaa niin kuin kuului, mutta ohjeistin Lumienkulia antamaan selkeämmät ja terävämmät avut, jolloin Mihan teki tehtävän juuri niin kuin pitikin. Neljännellä yrityksellä siirryttiin takaisin hieman kevyempiin apuihin, mutta Mihan edelleen teki tehtävän hyvin.Pohkeenväistön jälkeen harjoiteltiin pysähdyksiä ja peruutuksia: pitkän sivun keskivaiheilla

pysähdyttiin, peruutettiin kolmen askeleen verran ja sitten jatkettiin suoraan ravissa lyhyelle sivulle. Lyhyellä sivulla hiljennettiin käyntiin, kunnes taas seuraavalla pitkällä sivulla sama tehtävä uudestaan. Tässäkin tehtävässä Mihan yritti ensin laiskotella, mutta selkeillä avuilla poni saatiin lopulta peruuttamaan tarvittavat askeleet ja muutaman kerran jälkeen se sujui jo helpommin. Lopuksi otettiin pohkeenväistötehtävää uudestaan vielä muutamaan otteeseen, ja tällä kertaa se sujui Mihanilta hyvin alusta asti. Onnittelin Lumienkulia ja Mihania hienosta suoriutumisesta valmennuksesta ja ohjeistin vielä loppuverryttelyt. Kehotin myös käyttämään Mihania hevoshierojalla, jotta mahdolliset kipuilevat jumit saataisiin pois lihaksista ennen kisakauden alkua.

29.08.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Veera R.

Tänään pääsin valmentamaan Mihania jälleen kerran kouluratsastuksessa. Valmennus pidettiin kentällä aurinkoisen sään vuoksi ja olinkin kentällä jo hieman suunnittelemassa tehtäviä, kun ratsukko saapui kentälle. Vaihdoin ratasastajan kanssa muutaman sanan tämän noustessa orin selkään ja pyysin heitä menemään alkukäynnit itsenäisesti. Siirryin kentän reunalle katselemaan ratsukon alkuerryyttelyjä. Alkukäynnit jäivät melko lyhyiksi, sillä orilla oli niin paljon virtaa, ettei se olisi käynnissä malttanut pysyä.

Kun ratsukko oli molempiin suuntiin ravaillut aloitimme itse valmennuksen pohkeenväistöllä käynnissä. Mihanin takapää ei oikein meinannut pysyä etupään tahdissa, joten ojensin ratsastajalle kouluraipan käteen, että hän saisi heräteltyä sen takaosankin. Toistimme käynnissä pohkeen väistöä muutamaan otteeseen molempiin suuntiin ja ratsukko sai ravailla taas hieman itsenäisesti, ennen kuin siirryimme tekemään tehtävää ravissa. Ravissa Mihanilta onnistui pohkeenväistö selvästi paremmin. Ravissakin pyysin teitä ottamaan pohkeenväistöä molempiin suuntiin.

Päätimme ottaa tälläkin kertaa temmon vaihteluita. Aloitimme käynnissä lisätyllä käynnillä, jota ratsukon tuli mennä pitkät sivut ja lyhyillä sivuilla mahdollisimman hidasta käyntiä. Mihanilla oli hieman vaikeuksia pitää itsensä käynnissä. Muutaman kierroksen jälkeen ratsukko sirtyi tekemään samaa tehtävää, mutta ravissa. Tämän tehtävän jälkeen siirryimme laukkatehtävään, joka tällä kertaa oli kahdeksikon teko ja sen keskellä tuli aluksi laukka vaihtaa ravin kautta. Aluksi ratsukko kuitenkin sai laukkailla hieman ympräri kenttää itsenäisesti, ennen kuin siirryimme tehtävään. Aluksi Mihan ei olisi taipunut kahdeksikolle, mutta pian se sai juonesta kiinni ja tehtävä suoriutui orilta ihan hyvin. Ratsukko teki muutaman kahdeksikon, ennen kuin lopettelimme valmennuksen ja ratsukko sai käydä taas maastossa kävelemässä loppukäynnit.

01.09.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Sani

Kentällä näkyi poni ratsastajineen ja heillä näytti olevan jonkinlaisia yhteistyöongelmia. Huvittuneena jäinkin hieman kauemmas katsomaan miten tässä kävisi. Ratsastaja sai kun saikin tahtonsa läpi, ja ori tyytyi kulkemaan nätisti kulman läpi. Oli vuorossa kauniin värisen welsh A orin valmennus ja mielenkiinnolla odotin mitä tästäkin taas seuraisi. Ratsastaja kertoi alkuveryttelyn olevan loppusilausta vaille valmis ja pian pääsinkin aloittamaan valmennuksen. Ensimmäisenä tehtävänä oli pohkeenväistö. Siinäkin ratsukolla näytti olevan hieman erimielisyyksiä ja ratsastajan piti lähes vääntää ponille rautalangasta, mitä nyt pitikään tehdä. Mihan teki todella nättiä väistöä, ja toistojen myötä aivan pienetkin avut riittivät väistöön. Ravissa muutamat alkutaistot piti tehdä uudelleen, jonka jälkeen tehtävä sujui loistavasti.

Seuraavaksi siirryttiin työstämään laukkaa ja ensimmäiseksi pitikin saada poni kulkemaan rauhallista laukkaa. Ratsastajalla oli hieman vaikeuksia pitää vauhti kurissa ja ori pysymään ympyrällä. Laukan ollessa kunnossa lisäsin tehtävään vielä siirtymisiä harjoituslaukan ja keskilaukan välillä. Orilla oli välillä hieman vaikeuksia erottaa laukkojen eroja, mutta ratsastajan selkeyttäessä apuja lähti tämäkin tehtävä sujumaan. Laukkoja jatkettiin vielä kolmikaarisella kiemurauralla, mutta tällä kertaa se tultiinkin vastalaukassa. Mihan ei olisi millään halunnut tulla niin sanotusti väärää laukkaa ja ratsastaja saikin olla päättäväisenä selässä. Vastalaukka ei muutenkaan ollut aivan yhtä hyvin hallinnassa, kun peruslaukat, joten kehotin ratsastajaa treenaamaan tätä tehtävää enemmän. Muuten yhteistyö näytti sujuvan hyvin, ja alku kahinoiden jälkeen taipui ori helposti ratsastajan tahtoon, kunhan muisti vain olla määrätietoinen sekä päättäväinen. Kehotin ratsastajaa tekemään vielä loppuun kunnon ylös-alas ratsastuksen valmennuksen päätteeksi.

07.07.2018 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja

Katselin hymyillen kimoa valopalloani, joka sinkoili onnensa kukkuloilla sielunsa kokoonsa nähden aivan liian pienellä laitumella. Ruohopläntti sijaitsi Merrin suureksi iloksi aivan tammojen laitumen lähellä, ja ori näytti halkeavan onnesta pörhistellessään pitkin aidan viertä väläytellen lennokkaita laukanvaihtoja. Sekaan tosin eksyi jatkuvasti myös liikkeitä, jotka eivät todellakaan kuulu kouluradoille. Merri oli ollut omistuksessani vasta vajaa puoli vuotta, mutta sillä oli kyllä elämää jo niin paljon takana, että sen olisi voinut hyvin siirtää täyspainoisesti siitoskäyttöön. Orissa tosin riitti niin paljon virtaa ja tahtoa, että moinen olisi ollut kammottavaa urheilijanuoren kiduttamista. Pikkuherran esteura oli vasta alkumetreillä, mutta lähdössä silti todella lupaavasti liikkeelle, joten mihinkäs tässä oli kiire. Silti lähestyvä mahdollisuus kiikuttaa uusi tähteni ainakin kouluratsujen laatuarvosteluun ei suostunut poistumaan mielestäni...

Tammalauman ehdoton pomo, D-sektion tamma Rose, rynnisti aidalle orin meuhkaamiseen kyllästyneenä ja antoi kovaan ääneen lähtöpassit itseään huomattavasti pienemmälle häiriötekijälle. Merri poistui pettyneen näköisenä, mutta minut huomatessaan sen korvat räjähtivät taas tiukasti eteenpäin, ja se laukkasi luokseni suloisesti höristen. "No terve", moikkasin ponia nauraen sen pään painautuessa syliini ja istahdin nurmelle orin seuraksi. "Mitä oot ukko mieltä, pitäiskö lähteä reissuun, ja kattoa millaset pisteet saisit ihan oikeilta laatuarvostelijoilta?" kysyin Merrin mielipidettä. Ori tapitti minua hetken suklaanruskeilla nappisilmillään, hörähti sitten ja hetken kuluttua kellahti viereeni ilta-aurinkoon loikoilemaan. Noh, ei kai siitä haittaakaan olisi.

 Virtuaalihevonen / SIM-game horse / Virtuaalitalli / SIM-game stable

Ulkoasun suunnittelu ja toteutus © Daisy VRL-14508
Taustakuva © Pixabay

©2019 Daelwyn ♡ - suntuubi.com