Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Vortus van de Halor

KTK-I

   

© De Dalhoeve / with permission

 Kutsumanimi: Vortus  Kasvattaja: Zonjiet Stud
 Rotu, sukupuoli: Hollanninpuoliverinen, ori Omistaja: Sonja VRL-11911
 Väri, säkäkorkeus: Mustanvoikko, 167 cm  Rekisterinumero: VH16-012-0338
 Syntynyt:
 
15.09.2016, Namibia
8-vuotias 08.12.2017
 Koulutus:
 
Koulupainotteinen
ko. Grand Prix, re. 100 cm


"Sillä on aika hassu nimi", talliapulaiseni Emily totesi esitellessäni Vortuksen myynti-ilmoitusta hänelle. "Itelläs on hassu nimi", murisin ja soitin samantien Afrikkaan, naisen naurun säestämänä. Ori oli ehtinyt kääntyä jo 4-vuotiaaksi ja se oli läpäissyt ratsuhevosten eskarin erinomaisilla papereilla, puhumattakaan sen upeasta ulkomuodosta ja kultaisen sävyjä hohtavasta mustasta karvasta. Se olisi meille täydellinen paketti. Vortuksen kasvattaja vastasi puhelimeen jo kolmannella tuuttauksella ja kertoi oristaan innokkaasti, mikä poisti huoleni siitä, että Namibiassa toimiva siittola voisi olla jotenkin ehkä kyseenalainen. Olin kuullut Zonjiet Studista pelkkää hyvää, mutta perussuomalainen jääräpää kuten minä epäilee naapuriaankin hautaan saakka. Puhelun päätyttyä soitin heti uuden, tällä kertaa selvittääkseni kuljetuskustannukset Namibiasta Hollantiin. Summa aiheutti huimausta ja päänsärkyä, mutta orin lopulta tultua kotiin tiesin heti, että se oli jokaisen pennin arvoinen.

Afrikassa kasvaneeksi Vortus on yllättävän pohjoismaalainen luonteeltaan. Se osaa ottaa asiat asioina, eikä rupea sekoilemaan mitään ylimääräistä, jos sille ei oikeasti anneta aihetta. Ori on rauhallinen ja jämpti tapaus, kaikin tavoin asiallinen, ja joidenkin mielestä ehkä jopa hieman kylmä ja etäinen. Vortus ei perusta liiasta läheisyydestä tai hempeilystä, se on vakava toiminnan mies. Oria on todella vaikea saada hermostumaan, oikeastaan saa oikein yrittämällä yrittää, että saisi siihen kierroksia ladattua. Ainoastaan ylivilkkaat lapset ja koirat ovat Vortukselle vähän liikaa, vilinä jalkojen juuressa saa sen hieman huolestumaan. Tällöinkin Vortus sinnittelee alkuun hyvin pitkään ja osoittaa mieltään korkeintaan häntää huiskimalla. Jos rauha ja järjestys ei palaudu noin vartissa vaan hulina jatkuu, se alkaa kuopimaan ja heilumaan. Siitä seuraavaa mielenosoitusta ei ole ikinä vielä selvitetty, vaan orin on annettu olla rauhassa.

Kun aivan iholle tuleva härdelli pidetään poissa, ei Vortusta hetkauta oikeastaan mitään. Kovat äänet, ihmis- ja hevosmassat tai myrskyinen sää, ei oo nii justiinsa tämän orin mielestä. Se kunnioittaa ihmisiä ja tiedostaa paikkansa, eikä koe tarpeelliseksi yrittää saada ylennystä laumahierarkiassa. Muiden hevosten kanssa sitä ei oikeastaan kiinnosta, ainakaan jos muut eivät tunge turpaansa sen reviirille. Haastamaan saapuva ori saa takuuvarmasti lähtöpassit alta aika yksikön, kyllä Vortuskin osaa olla hurja tahtoessaan. Se on kuitenkin lähtökohtaisesti hyvin rauhaa rakastava yksilö, joten olemme suosiolla antaneet sen tarhailla yksin.

Ratsuna Vortus on aivan huiman kiva ja hieno ja paras ja mitä ikinä. Ennen kaikkea se keskittyy joka solullaan käsillä olevaan tehtävään, eikä haaveile seuraavasta heinäannoksesta tai tammoista. Kun tehdään töitä, tehdään kunnolla. Vortuksella on upeat askellajit ja hurjasti potentiaalia, kunhan ratsastaja vain osaa käyttää niitä hyödykseen. Vortus on herkkä, eikä oikein siedä ylimääräistä heilumista ja sekoilua selässään. Nuorena se saattoi olla niinkin "villi", että tuohtuessaan se jäi paikoilleen jäkittämään ja viskomaan päätään. Nykyään se ei protestoi, vaan ryhtyy kyllästyneenä sunnuntaihölkälle, eikä tee mitään kunnolla. Tasainen ja vaativa ratsastaja saa Vortuksen loistamaan tehtävässä kuin tehtävässä.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Victreebel Kern
KWPN, 168 cm, m, FI

KRJ III

ii. Velociraptor
KWPN, 171 cm, m, NL
KRJ I, KWPN-II, YLA3
iii. Dinosaur evm
iie. Blue Frosted evm
ie. My Little Felicia
KWPN, 164 cm, rn, DE
KRJ I, KWPN-II, YLA3
iei. Vervloekt evm
iee. My Little Moonshine evm

e. Vidette Z
KWPN, 165 cm, rnvkkokm sab, NB

KRJ II

ei. Attor
KWPN, 169 cm, perl sab, FR
KRJ II, KTK-III
eii. Amor evm
eie. Nidette evm
ee. Tiktaalik Vizier
KWPN, 165 cm, rnkm, NL
KRJ II
eei. Uiteinde evm
eee. Tiktal evm


iii. Dinosaur oli musta 170 cm korkea ori valkoisin sukin ja pienellä sabinokuvioinnilla varustettuna. Dino pärjäsi hyvin näyttelyissä ja sillä oli myöskin hyvin kykyjä kouluhevosena. Se kilpaili GP-tasolla ja omasi kauniit liikkeet, joissa ei ikävä kyllä ollut niin mukavaa istua, mutta sehän on vaan pieni miinus, sillä muuten se oli oikeastaan täydellisyyttä hipova otus. Se siirtyi aika myöhään siitokseen, mutta on kuitenkin saanut paljon tammoja, sillä tällaisia kilttejä ja menestyviä hevosia kasvattajat tavoittelevat oikein mielellään. Dino on myöskin kantakirjattu I-palkinnolla.

iie. Blue Frosted oli 169 cm korkuinen musta hollanninpuoliverinen tamma. Se oli kiltti ja menestynyt GP-tasolla kouluratsastuksessa. Tamma kilpaili ihan huipulla asti ja pääsi näyttäytymään kouluhevosten laatuarvostelussa saaden I-palkinnon. Tammasta tahdottiinkin periyttää kilttiä luonnetta ja sitä tahtoa, liikettä ja osaavuutta, mitä se esitteli itse kouluradoilla. Aika hyvin se onnistui sillä jo ensimmäisestä varsasta näki varsana sen, että kouluratsu siitä tulee. Tamman kaikki kuusi varsaa, jotka se ehti tehdä, ovat päässeet oikein hyvin alkuun kouluratsun urallaan. Tamma itse lopetettiin pahan ähkyn vuoksi.

iei. Vervloekt oli 167 cm korkea ruunikko ori. Kouluradoilla tämä näkyi harvemmin, mutta siellä ollessaan meni aina melko hyvin. Isältään perimät etujalkojen liikkeet teki tuomareihin aina vaikutusta, sekä emän kiltteys tuli esiin tässä hyvin. Kun kerran jostain tarvitsi neuvotella ja ihminen sen voitti niin uudestaan ei samasta asiasta alettu keskustelemaan. Tammojen perään tämä ei kisapaikoilla tai muutenkaan vieraissa paikoissa niin ollut, mutta kotosalla kyllä kiinnosti jokainen tamma yksivuotiaasta 20-vuotiaaseen ja vanhempaankin varmaan, jos sellaisia olisi ollut tarjolla.

iee. My Little Moonshine oli pieni 163 cm korkea ruunikko hollantilaistamma. Moon oli hyvärakenteinen ja pärjäsi näyttelyissä jo varsana, ja aikuisena se kantakirjattiin II-palkinnolla. Se kilpaili vaativalla tasolla kouluratsastuksessa. Moon käytti hyvin takaosaansa ja oli melko varma hevonen kilpailupaikoilla, se teki tasaisen varmasti suorituksia, aina hyvillä prosenteilla, välillä vaikeammassa ja välillä helpommassa seurassa. Esteillä tamma oli melko epävarma ja niitä sillä hypättiin tämän vuoksi melko vähän. Maastossa Moon kyllä köpötteli ohi mistä vaan ja hyppäsi hyvin kaikenlaisten oksien ja puunrunkojen yli, kunhan eivät olleet ihan mahdottoman korkeita.

eii. Amor on voikko suurikokoinen solakka puoliverinen, joka on erityisen tunnettu Ranskassa. Amor on Brodeurin perheen kasvattama hevonen ja kasvattajansa ensimmäinen voikkovärinen kasvatti. Ori on tarkan jalostuksen tulos, jota oltiin pitkään toivottu, joten myöskin Amorin varalle oli suuret suunitelmat. Luonteeltaan Amor on hyvin Attorin kaltainen ja pärjäsikin kohtuullisesti PSG tasolla. Vaikka Amorin menestys oli vain kohtuullista, nousi ori nopeasti Ranskan puoliveripiireissä pinnalle. Ranskassa puoliveripiirit olivat pienet ja Amor oli Ranskan harvoja voikkovärisiä puoliverihevosia. Amor vieraili useissa julkisissa tapahtumissa ja kohotti suosiotaan. Amor osoittautui tavallista suositummaksi myös jalostuksen saralla ja ori astuikin useita tammoja. Amor osoittautui erinomaiseksi periyttäjäksi ja suuri osa orin jälkeläisistä peri isänsä tasaisen luonteen ja voikon värityksen.

eie. Nidette oli kuvankaunis pienikokoinen mustanvoikko tamma, joka oli luonteeltaan äärimmäisen ulospäinsuuntautunut ja seurallinen. Nidette syntyi Ranskassa yksityiskasvattajalle ja myytiin nelivuotiaana Brodeurin perheeseen. Nidetestä kaavailtiin aluksi puhtaasti pelkkää siitostammaa, mutta tamma osoitti olevansa lahjakas kouluratsu. Nidette otettiin mukaan valmennuksiin ja lopulta ratsukko kilpaili vaativissa luokissa Ranskassa erinomaisella menestyksellä. Nidette kilpailu neljän vuoden ajan aktiivisesti, jonka jälkeen tamma lopetti uransa ja astutettiin ensimmäisen kerran tilan omalla orilla, Amorilla. Tuloksena syntyi todella harvinaislaatuinen perlino varsa sabinolla kuviolla. Brodeurin perhe uskoi, että Nidette varsoisi vielä monta muuta voikkoväristä varsaa, joten perhe päätti myydä Nideten ensimmäisen jälkeläisen. Nidette astutettiin toisen kerran samalla orilla, mutta koko perheen harmiksi tamma ei tiinehtynyt. Nidetteä koitettiin astuttaa vielä monta kertaa, tuloksetta kunnes eläinlääkäri totesi tamman olevan hedelmätön. Sekös perhettä harmitti tamman osoittautuessa turhaksi ja se, että ensimmäinen varsa oltiin myyty Namibiaan. Nidette annettiin perheen teinille kisaratsuksi.

eei. Uiteinde on suurikokoinen kimo rautias ori suurkaupungista. Orin kapasiteetti huomattiin varhain, oli ilmiselvää että hevosesta tulisi vielä jonain päivänä mahtava kouluratsu. Harmillisesti Uiteinde ei ollut luonteeltaan aivan yhtä selväpäinen, vaan ol pikemminkin arvaamaton ja herätti toisinaan pelkoa muissa suuren kokonsa vuoksi. Ori on hyvin komea ja esiintyikin jalostustapahtumissa kahtena vuotena erinomaisin tuloksin. Uiteinde nähtiin kouluradoilla ensimmäisen kerran kuusivuotiaana, josta ori kohosikin hyvin nopeasti kansalliselle tasolle. Uiteinde kilpaili hyvällä menestyksellä vaativimmissakin luokissa päihittäen kilpailijansa vaivatta. Orin omistaja haaveili kilpailu-urasta kansainvälisellä tasolla. Uiteindella riitti epäilemättä potentiaalia, mutta ori loukkasi jalkansa jättäytyen radoilta pois. Jalostusorina Uiteinden ura oli lyhyt, mutta vaikukas astuen monia tammoja lyhyen ajan sisällä.

eee. Tiktal oli pienikokoinen kimo tamma, joka ostettiin nykyiselle omistajalleen 15-vuotiaana ensihevoseksi. Tiktal oli luonteeltaan hyvin kiltti ja säyseä tamma, jota olisi voinut luulla ensinäkemältä pikemmin poniksi, kuin puoliveriseksi. Tiktal oli hyvin tukeva rakenteeltaan ja etenkin talvisin muistutti suurta pörröistä ponia upean kiiltävän kilparatsun sijaan. Tiktal ei ollut ratsuna kovinkaan kummoinen. Tamma taittoi kouluratsastusta Helppo A tasolle asti ja hyppäsi metrin ratana. Omistaja kilpaili tammalla lähinnä paikallisissa kisoissa opetellen samalla paremmaksi ratsastajaksi. Omistaja kiintyi tammaansa kovin eikä tohtinut luopua Tiktalista ostettuaan paremman kilparatsun. Koska Tiktal oli puhdas puoliverinen, päätti päätettiin Tiktal astutttaa vanhuusvuosinaan saaden Vizierin.

© Jasmin (iii, iie, iei, iee) & HM (eii, eie, eei, eee)
 

Syntynyt Varsa Emä
s. 23.02.2019 kwpn-o. Varaidzo e. Rowandell Davina

Kilpailukalenteri

Näyttelyt
22.11.2016 - NJ - Oakhill - puoliveriorit - 1/12 - MVA-Sert
KRJ: 50 sijoitusta, 2 CUP-sijoitusta  
05.10.2016 - KRJ - Coco Warmbloods - Grand Prix - 3/30
07.10.2016 - KRJ - Coco Warmbloods - Grand Prix - 5/30
08.10.2016 - KRJ - Coco Warmbloods - Grand Prix - 2/30
15.10.2016 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 2/30
15.10.2016 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 2/30
16.10.2016 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 1/30
24.10.2016 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 1/30
24.10.2016 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 2/30
26.10.2016 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 2/30
17.12.2016 - KRJ - Micram Raceponies - Grand Prix - 6/50
19.12.2016 - KRJ - Edelstein - Grand Prix - 5/30
20.12.2016 - KRJ - Edelstein - Grand Prix - 2/30
20.12.2016 - KRJ - Kultahuisku - Grand Prix - 1/40
21.12.2016 - KRJ - Micram Raceponies - Grand Prix - 6/50
21.12.2016 - KRJ - Edelstein - Grand Prix - 2/30
25.12.2016 - KRJ - Kultahuisku - Grand Prix - 4/40
25.12.2016 - KRJ - Micram Raceponies - Grand Prix - 2/50
31.12.2016 - KRJ-CUP - Ventos - Grand Prix - 14/171
01.01.2017 - KRJ - Romilly - Grand Prix - 3/36
04.01.2017 - KRJ - Romilly - Grand Prix - 5/36
05.01.2017 - KRJ - Romilly - Grand Prix - 2/36
08.01.2017 - KRJ - Romilly - Grand Prix - 5/32
09.01.2017 - KRJ - Romilly - Grand Prix - 3/36
11.01.2017 - KRJ - Old School Sporthorses - Grand Prix - 4/30
12.01.2017 - KRJ - Old School Sporthorses - Grand Prix - 2/30
13.01.2017 - KRJ - Old School Sporthorses - Grand Prix - 3/30
14.01.2017 - KRJ - Old School Sporthorses - Grand Prix - 2/30
15.01.2017 - KRJ - Old School Sporthorses - Grand Prix - 1/30
20.01.2017 - KRJ - Delicate - Grand Prix - 3/30
04.02.2017 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 1/30
04.02.2017 - KRJ - Kultahuisku - Grand Prix - 5/34
08.02.2017 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
08.02.2017 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 5/30
09.02.2017 - KRJ - Kultahuisku - Grand Prix - 3/35
10.02.2017 - KRJ - Kultahuisku - Grand Prix - 1/34
11.02.2017 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
11.02.2017 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 4/30
12.02.2017 - KRJ - Wolf Sporthorses - Grand Prix - 1/30
13.02.2017 - KRJ - Colosseum - Grand Prix - 1/20
15.02.2017 - KRJ - Colosseum - Grand Prix - 4/20
17.02.2017 - KRJ - Colosseum - Grand Prix - 1/20
18.02.2017 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
18.02.2017 - KRJ - Colosseum - Grand Prix - 1/28
19.02.2017 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
20.02.2017 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
25.02.2017 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 5/30
02.03.2017 - KRJ - Colosseum - Grand Prix - 3/35
30.03.2017 - KRJ-CUP - Hukkapuro - Grand Prix - 18/187
02.06.2017 - KRJ - Kultahaiven - Grand Prix - 1/50
14.06.2017 - KRJ - Kultahaiven - Grand Prix - 1/50

Päiväkirja

15.09.2016 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut kasvattaja

Vortus on suuren varsasyksyn tuloksia. Olimme edelliskesänä astuttaneet tammat hitusen liian myöhään erinäisistä syistä johtuen. Tästä syystä suurin osa kantavista tammoista varsoi vasta seuraavana syksynä. Vortuksen emän, Videten, tiineys sujui aluksi hyvin ja laskettu aika oli lokakuussa. Syyskuun kolmannen viikon alussa huomasimme, että Vidette alkoi valmistautumaan synnytystä varten. Olimme huolissamme ja soitimme heti eläinlääkärin paikalle. Videten lämpö oli selvästi koholla ja tamma oli kovin levottoman sekä kivuliaan oloinen. Kaksikon henki ei ollut vielä vaarassa, mutta jos synnytys jatkuisi ja jatkuisi niin saattaisimme menettää molemmat.

Neljän tunnin levottoman odotuksen jälkeen Vidette onnistui viimeinkin synnyttämään kivuistansa huolimatta. Varsa todettiin heti terveeksi ja elinvoimaiseksi oriksi, mutta olimme enemmän huolissamme emätammasta. Eläinlääkäri antoi tarkat ohjeet ja sanoi, että mikäli parin päivän päästä ei olisi muutosta tamman tilassa, olisi syytä kutsua eläinlääkäri. Vidette-raukka ei pystynyt edes imettämään orivarsaansa, vaan joutui tyytymään pulloruokintaan seuraavien päivien aikana. Keskiviikkoaamuna Vidette alkoi osoittamaan paranemisen merkkejä ja jo samana iltana kykeni imettämään varsaansa.

28.01.2017 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja

"Tadaa!" kuulutin ylpeänä, kun Vortus asteli letkeästi ulos hevosrekan kyydistä ja selvästi huokaisi helpotuksesta saadessaan tukevaa maata kavioidensa alle. "Ai tää on nyt se Vompatti", Emily totesi ja katsoi oria arvioiden, selvästi yrittäen löytää siitä jotain muitakin vikoja kuin nimi. "Vortus", korjasin tuimasti ja katsoin naista vihaisesti. Vortus veti happea keuhkoihinsa oikein antaumuksella ja puhalsi sitten pakkaseen valtavan huurupilven. "Ei tainnut olla Namibiassa pahemmin pakkasta", totesin hymyillen ja kohotin käteni rapsuttamaan sen säkää. Vortuksen sileä karva hohti auringonvalossa kultaa ja katsoin Emilyn suuntaan kysyen. "Joo no myönnetään, hiton hyvännäköinen ori", blondi totesi silmää vinkaten ja poistui sitten takaisin töidensä pariin.

Myös muut tallilaiset saapuivat seuraksi, kun taluttelin Vortusta pitkin tiluksia ja juonsin sille ääneen, missä mitäkin oli. Ori ei tainnut pahemmin keskittyä juttuihini, se vain katseli lumisia maisemia kiinnostuneena. "Kannattaa varmaan laittaa se sisälle illaksi. Täytyy etsiä sille lämpimämmät loimet huomiseksi, niin voi päästää sen tarhaan", tallimestarini Martin totesi ja tunnusteli arvioiden orin karvaa, joka oli klippaamaton mutta silti todella ohut. "Ei varmaan tarvii vielä klipata, mutta katsotaan alkaako se puskea hillitöntä talvikarvaa parin viikon päästä", mies vielä lisäsi. Meni toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, olin niin uuden orini lumoissa.

 Virtuaalihevonen / SIM-game horse / Virtuaalitalli / SIM-game stable

Ulkoasun suunnittelu ja toteutus © Daisy VRL-14508
Taustakuva © Pixabay

©2019 Daelwyn ♡ - suntuubi.com