Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Deadlock Lineage RE

KRJ I, YLA2

Kuollut 29. syyskuuta 2019

   

© BK-Horses / with permission

 Kutsumanimi: Della  Kasvattaja: Prime Sporthorses
 Rotu, sukupuoli: Hannoverinhevonen, tamma Omistaja: Sonja VRL-11911
 Väri, säkäkorkeus: Musta, 166 cm  Rekisterinumero: VH15-011-0421
 Syntynyt:
 
21.08.2015, Suomi
8-vuotias 24.10.2015
 Koulutus:
 
Koulupainotteinen
ko. Grand Prix, re. 90 cm


Vieraillessani ensimmäistä kertaa Prime Sporthorsesin tilalla Suomessa iskin silmäni mustaan hannover-varsaan. Se oli upean emänsä Deadlock Lineage RE:n kopio ja onnekseni myynnissä, joten kaupat oli hetkessä sovittu. Uniqua Prime muutti pian vieroituksen jälkeen luokseni ja koulutin siitä onnistuneesti sukunsa veroisen kouluratsun. Elämä kuitenkin muuttuu ja tuulet kuljettavat arvaamattomiin suuntiin, ja kilpauransa puolivälissä tamma myytiin pois monien muiden kilpahevosteni mukana. Vain kourallinen puoliverisiä jäi jäljelle ja aloin suorittaa muuttoa Pohjois-Walesiin. Samoihin aikoihin kuitenkin huomasin etäisesti tutun nimen myyntipalstoilla - Deadlock Lineage RE. Tamma oli kilpailunsa kilpaillut ja varsonut kunnialla jo useamman varsan, ja etsi nyt loppuelämän kotia. Soitin myyjälle ennen kuin edes tajusin, mitä olin tekemässä - hankkimassa lisää hevosia keskelle kaaosta. Kaikki kuitenkin asettui lopulta parhain päin, ja Della on ehdottomasti rakkaimpia hevosiani.

Della on pääsääntöisesti oikein sympaattinen ja hyväntahtoinen, lempeä hevonen, mutta kyllä se on valitettavasti perinyt emältään myös ripauksen tammamaista itsepäisyyttä. Maan tasalla käsiteltynä Della on lähtökohtaisesti melko mutkaton. Se ei kiukuttele turhia eikä ole myöskään liian herkkä tai traumatisoidu jokaisesta ympäristössä tapahtuvasta muutoksesta. Päinvastoin, Della osaa ottaa todella rennosti ja lähes poikkeuksetta torkkuu niin harjattavana kuin kengityksessä, mesottiin ympärillä mitä tahansa. Joskus kuitenkin aivan typerät pienet yksityiskohdat voivat aiheuttaa vaikeuksia.

Dellan mielestä on monesti aivan milleistä kiinni, mahtuuko hän tallin ovista sisään vai ei, ja tietenkin tamma haluaa pelata varman päälle, eikä hievahdakaan ennen kuin ovi on täysin levällään. Myöskään pimeään talliin tamma ei suostu menemään, varsinkaan yksin. Samasta syystä lastaaminen ilman kaveria on aina yhtä kammottavaa, kaverin kanssa siedettävää. Della on onneksi perso herkuille ja suhteellisen helposti lahjottavissa. Myös sähkölankojen napsutus, tai edes sen teoreettinen mahdollisuus (eli sähköjen pois ottaminen ei auta...), on Dellan mielestä maailmanloppu, joten tarhan portista kuljetaan aina vauhdilla ja pää taivaissa koristen.

Ratsuna Della ei todellakaan ole kenen tahansa peli. Jos tamman ja ratsastajan ajatusmaailmat kohtaavat, ratsukon työskentelyä on varmasti ilo katsella. Della liikkuu sulavasti ja näyttävästi, ja työvaihteella tamma on todella kuuliainen ja oikein harmoninen tapaus. Siihen pisteeseen on kuitenkin pitkä ja hikinen matka. Della on aivan liian herkkä istunnalle, ja tykkää kaiken lisäksi ylireagoida kaikkiin apuihin. Jos avut annetaan toistuvasti pieleen, tammalla menee todennäköisesti hermo alta aikayksikön, ja siitä ei seuraa kuin harmaita hiuksia kaikille. Turhautunut Della ei etene kunnolla taakse eikä eteen, vaan jäkittää paikoillaan ja mököttää kuin mikäkin lellitty prinsessa. Hyvinä päivinään Della antaa enemmän armoa, eikä hermostu heti ensimmäisistä virheistä, mutta tähtien ja kuiden osuessa kohdalleen yksikin harhaliike voi tuhota loppu treenin. Tarkan, rauhallisen ratsastajan käsissä Della on kuitenkin puhdasta kultaa.

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Dead Soldier's Waltz
hann, 165 cm, m, DE

KRJ I

ii. Dancing On Battlefield evm
hann, 167 cm, m
iii. Dancing Dane evm
iie. Battle of Roses evm
ie. Warbride evm
hann, 165 cm, rn
iei. Warwaltz evm
iee. Requires Gold evm
e. Texasena
hann, 166 cm, mkm, DE
ei. Tabrimon evm
hann, 167 cm, m
eii. Tespack evm
eie. Marnee evm
ee. Faythe evm
hann, 165 cm, rnkm
eei. Feodor evm
eee. Graeae evm


ii. Dancing On Battlefield: Dancing On Battlefield oli kasvattajansa ylpeys ja monen vuoden kasvatustyön tulos. Orin emäksi valittu Battle of Roses oli tasoittanut isän puolelta tullutta temperamenttia niinkin paljon, että ruunikkoa pystyi sanomaan jo ihan mukavaksi kaveriksi. Ihmisensä kuitenkin tarkoin valitseva Dancing on Battlefield kävi läpi usean ratsastajan ennen kuin löysi yhteisen polun brittiläisen John Taskerin kanssa. Kaksikko voitti useita arvokisoja niin Saksassa kuin muuallakin euroopassa ja orin siirtyessä viimein siitosuralle, olivat tammanomistajat tammoineen jo jonottamassa. Dancing on Battlefield lopetettiin 22-vuotaana ähkykierteen vuoksi, ori ehti saada viitisenkymmentä jälkeläistä.

ie. Warbride: Warbride oli hieman vaatimattomampi tapaus sekä rakenteeltaan että kisamenestykseltään, vaikka starttasikin useampaan kertaan aina intermediate II -tasolla saakka. Ruunikko, 165cm korkea tamma oli vaihteleva suorittaja, tehden ajoittain nappisuorituksia ja ajoittain täysiä floppeja. Koska Warbride ei koskaan saavuttanut sille asetettuja odotuksia, lopetti se kisauransa jo 10-vuotiaana siirtyen siitoskäyttöön. Valitettavasti tamma ehti kuitenkin tehdä vain kaksi varsaa ennen lopettamiseen johtanutta loukkaantumistaan.

ei. Tabrimon: Tabrimon on lähes täysin musta hannover-ori lukuun ottamatta pientä valkeaa ruununrajaa vasemmassa takajalassa. 167 senttimetriä korkea ori arvioitiin Saksassa järjestetyssä varsa-arvioinnissa 2-vuotiaana ikäluokkansa lupaavimpana kouluorina. Sukupuoli- ja rotuleimoista se sai kiitettävät arvioinnit, kuten myös liikkeiden laadukkuudesta ja etenkin ravin virheettömyydestä. Myöhemmällä iällä Tabrimon lunasti kaikki sille kasatut odotukset vähintään kaksinkertaisesti, sillä aina intermediate-tasoilla kansainvälisesti menestynyt ori tahkoi kovia tuloksia hurjilla voitto- ja sijoitusprosenteilla. Alkuvuosin haparoinnin aikana orin kanssa meinattiin heittää pyyhe kehään tämän sijoittuessa lähinnä häntäpäähän vältellen kuitenkin hylättyjä tuloksia niukin naukin. Aikuistuttaan hieman ja kerättyään kokemusta sekä keskittymiskykyä Tabrimonin prosentuaalisesti huonoin tulos kuudennen ikävuoden jälkeen on ollut 64,460.

ee. Faythe: Faythe-tamma ei itse ole mikään kummoinen tai menestynyt hevonen, vaikka se onkin jättänyt jälkeensä viisi tasokasta ja kansainvälisilläkin kilpailukentillä menestynyttä jälkeläistä, joista 80 prosenttia on sukupuoleltaan tammoja. Mustankimoa, 166 senttistä tammaa on käytetty näinkin usein jalostukseen ainoastaan sen suvun takia, sillä isälinjan kolmannesta polvesta löytyy 1980-luvulla erittäin kovan luokan hannover-ori, jonka näyttävin suoritus kouluratsuna oli lähes 90 prosentin pistemäärä ja täten myös voitto olympialaisissa kouluratsastuksen vapaaohjelmassa kolmena vuotena peräkkäin. Ori ei kuitenkaan jättänyt kuin kourallisen puhdasrotuisia hannover-jälkeläisiä, joten sen sukulinjoja on pyritty vaalimaan Faythen kautta. Kovahermoinen sekä hyvillä rotu- ja sukupuolileimoilla varustettu Faythe on napannut muutamat sijoitukset paikallisissa koulukisoissa helppo A ja vaativa B -tasoisissa luokissa.

iii. Dancing Dane: Saksan eliittihuutokaupasta korkeaan hintaan huudettu Dancing Dane ehti kisauransa aikana haalia kultaa ja kunniaa niin Saksassa kuin muuallakin euroopassa. Grand prix -tasolla kilpaillut 164cm korkea ruunikko ei kuitenkaan ollut luonteensa puolesta sieltä helpoimmasta päästä, mikä rajoitti osaltaan orin suosiota jalostuksessa. Vaikka orin jälkeläiset perivätkin valitettavan usein isänsä temperamentin, kuului pakettiin myös hienot liikkeet, joista etenkin orin lisätty ravi lienee mainitsemisen arvoinen. 25-vuotiaana Dancing Dane muutti takaisin kasvattajalleen viettämään ansaittuja eläkepäiviä, ennen kuin nukkui pois 32-vuoden iässä.

iie. Battle of Roses: oli ehkä herttaisin hevonen mitä maan päältä löytyy. Lähinnä Pohjois-Saksan kisakentillä edustanut musta, 167cm tähtipää oli lähes täydellinen paketti näköä, kokoa ja liikettä hienolla luonteella höystettynä, ja tamma jäikin siitostammaksi jo suhteelisen nuorena. Myöhemmin myös KTK II -palkittu tamma sai yhteensä 6 jälkeläistä ennen eläköitymistään.

iei. Warwaltz: Warwaltz oli 166cm korkea, ruunikko herrasmies joka hurmasi sekä luonteellaan että ulkonäöllään. Ratsastajansa Adrian Kahlerin kanssa ympäri eurooppaa Grand prix -tasolla kilpaillen kiertänyt ja tasaisen hyvin menestynyt ori oli kisauransa jälkeen suosittu myös siitoksessa ja saikin elämänsä aikana lähemmäs sata jälkeläistä. Warwaltz periytti jälkeläisilleen lennokkaiden askeleiden ja miellyttämishalunsa lisäksi myös lempeää luonnettaa, jonka ansiosta orin 

iee. Requires Gold: 166 cm korkea, punaruunikko läsipää Requires Gold ei ollut varsinaisesti mikään kovan tason kilparatsu, vaikka nuorempana useammissa koulukisoissa starttasikin. Vaativa A -tasoinen, ei-niin-tunnetusta suvusta oleva raudikko oli kuitenkin erittäin selväpäinen ja miellyttämisenhaluinen tamma ja toimi nuoruuden kisauransa jälkeen oikein toimivana äiti-tytär -ratsuna. Requires Gold sai elämänsä aikana kolme varsaa ja menehtyi vanhuuteen lähes 30 vuoden iässä.

© Pierre (ei, ee) & mori-mori (ii, ie, iii, iie, iei, iee)
 

Syntynyt Varsa Isä
s. 01.10.2015 fwb-t. Drop Dead Diva RE i. Halloween 99
s. 19.01.2016 hann-t. Uniqua Prime i. Ramant Unite
s. 07.03.2016 fwb-o. Drop Dead Cynical RA KTK-III i. Deacon Prime
s. 20.02.2017 hann-o. Valentino Prime i. Versace Wolf
s. 18.02.2019 fwb-o. Blackmail di Sierra i. White Lies
s. 20.02.2019 hann-t. Deadrose i. Renard Wolf

Kilpailukalenteri

Ominaisuuspisteet
VVJ vt. 8/7 (3988.57 p.)
ERJ vt. 5/4 (1932.14 p.)
Kuuliaisuus ja luonne: 1932.14 p. Tarkkuus ja ketteryys: 2056.43 p.
KRJ: 44 sijoitusta  
21.10.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 5/30
24.10.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 4/30
25.10.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 4/30
27.10.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 3/30
01.11.2015 - KRJ - Whitehall - Grand Prix - 1/50
03.11.2015 - KRJ - Whitehall - Grand Prix - 2/50
04.11.2015 - KRJ - Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 5/50
05.11.2015 - KRJ - Whitehall - Grand Prix - 5/50
05.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
06.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 3/30
08.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
10.11.2015 - KRJ - Ginevra - Grand Prix - 4/30
10.11.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 4/30
11.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 4/30
12.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 3/30
13.11.2015 - KRJ - Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 7/50
15.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 5/30
15.11.2015 - KRJ - Kilpailukeskus Reiter - Grand Prix - 5/30
16.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 3/30
17.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
19.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 2/30
19.11.2015 - KRJ - Eucarya Warmbloods - Grand Prix - 2/50
21.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30
22.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
23.11.2015 - KRJ - Hukkapuro - Grand Prix - 1/30
23.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 3/30
24.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30
25.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
30.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 2/30
30.11.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30
02.12.2015 - KRJ - Valenwood - Grand Prix - 4/30
04.12.2015 - KRJ - Valenwood - Grand Prix - 2/30
05.12.2015 - KRJ - Brokeback - Grand Prix - 4/40
08.12.2015 - KRJ - Brokeback - Grand Prix - 1/40
08.12.2015 - KRJ - Brokeback - Grand Prix - 6/40
14.12.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 4/30
15.12.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 1/30
17.12.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 5/30
21.12.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 2/30
21.12.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 3/30
23.12.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 5/30
25.12.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 1/30
25.12.2015 - KRJ - Serellenders - Grand Prix - 5/30
27.12.2015 - KRJ - Rêve de Haussea - Grand Prix - 4/30

Päiväkirja

14.12.2015 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Veera R.

Saavuin tallille puolen päivän maissa aikeissani liikuttaa eräs Pierren puoliveritamma. Pierre oli pyytänyt minut Prime Sporthorsesiin liikuttamaan Delliä puolestaan hänen ollessaan kisareissussa. Tallissa oli selkeästi saatu aamutallit tehtyä ja hevosilla oli päiväheinien mussutus kesken, joten suuntasin ensimmäiseksi varustehuoneesta hakemaan tamman varusteet valmiiksi. Aioin käydä hannovertamma Dellin kanssa hieman maastossa, sillä sen kanssa ei tällä kertaa tarvitsisi sen kummempia treenailla. Nappasin varustehuoneesta Dellin suitset ja suojat. Kiikutin nämä käytävälle satulatelineen alle ja palasin hakemaan Dellin satulan. Tämän jälkeen aloin metsästämään tammaa tallista. Delli löytyikin tallikäytävän viimeisestä karsinasta. Se oli jo syönyt päiväruokansa, eikä heinistäkään ollut paljoa jäljellä.

Nappasin tamman karsinasta käytävälle varustettavaksi. Huomasin unohtaneeni harjat, joten kävin hakemassa varustehuoneesta pölyharjan, kaviokoukun ja hännän ja harjan harjaukseen tarkoitetun harjan. Delli oli hyvin nopea harjata ja kavioistakaan ei lähtenyt kuin hieman purua. Häntää jouduin hieman pidempään selvittelemään. Vein harjat takaisin varustehuoneeseen. Delli käyttäytyi oikein nätisti koko hoitotilanteen ajan, eikä se pahastunut lainkaan, kun heitin sille satulan selkään ja kiristin mahavyön. Laitoin tammalle joka jalkaan varmuuden vuoksi suojat, vaikka en tiennyt käytettiinkö sillä suojia yleensä. Tässä välissä kävin hakemassa itselleni lainakypärän ja hanskat valmiiksi, ennen kuin laitoin tammalle suitset päähän.

Kun pääsimme Dellin kanssa ulos tallista, törmäsin yhteen tallitytöistä, joka ystävällisesti tarjoutui punttaamaan minut hevosen selkään. Tämä myös kertoi minulle hyvän maastolenkin, sillä olin itse Primessä käynyt maastoilemassa vain yhden pienen loppukävelylenkin verran. Delli tuntui hyvin rauhalliselta ratsulta ja annoinkin tamman mennä alkukäynnit melko löysin ohjin. Kokosin ohjat käteeni vasta siinä vaiheessa, kun käännyimme tallin pihatieltä isommalle tielle. Delli ei hätkähtänyt autoista lainkaan vaan oli edelleen hyvin rauhallisena.

Isolta tieltä käännyimme pienelle traktoripolulle, jota seurasimme metsän siimeksessä jonkin matkaa, kunnes tulimme peltoaukiolle. Tässä kohtaa kokosin ohjat kunnolla käteeni ja pyysin tamman raviin. Tallityttö oli kertonut, ettei lenkki olisi kovin pitkä ja että kunnon laukka- ja ravimahdollisuuksia ei pellon jälkeen tulisi, joten päätinkin kierrellä pellolla tamman kanssa tovin. Ravailimme muutaman kierroksen ja teimme paljon ympyröitä ja suunnanvaihdoksia. Tamma toimi kuin unelma. Nostin laukan ja tamma lähtikin melko vauhdilla laukkaan, mutta saatuaan baanattaa kierroksen verran, se rauhoittui oikein mukavaksi. Innostuin hieman liikaa tamman toimivuudesta ja testasinkin hieman avotaivutusta ja pohkeenväistöä tamman kanssa pellolla, vaikka tarkoitus oli vain humppailla hieman sen kanssa.

Pellolta reitti jatkui edelleen epätasaisena traktoripolkuna, joten kävelimme taas pitkin ohjin. Delli selkeästi nautti maastoilusta ja se ei tuntunut paljoa stressaavan metsiköstä lentoon lähtevistä linnuista tai melko voimakkaasta tuulesta joka puita keinutti. Traktoripolun loputtua, tulimme hiekkatielle, jolla ei kuulemma autoja paljoa liiku. Uskalsinkin siis ottaa tammalla hieman ravia vielä. Ravailimme pitkän pätkän rauhalista hölkkää, kunnes talli näkyikin jo edessä päin. Hidastin tamman käyntiin ja hieman ohjaa. Tamma selkeästi huomasi, että kohta ollaan kotona ja kävelykin muuttui melkoiseksi pikakävelyksi.

Tallin pihassa taputin tamman kaulaa ja hyppäsin alas selästä. Talutin tamman talliin ja riisuin sen varusteista. Harjasin tamman läpi piikkisualla ja tarkistin, ettei kavioihin jäänyt kiviä tai muita painamaan. Lopuksi juotin tammalle vielä puoli ämpärillistä melassivettä, mikä selkeästi oli tammasta päivän paras hetki.

 Virtuaalihevonen / SIM-game horse / Virtuaalitalli / SIM-game stable

Ulkoasun suunnittelu ja toteutus © Daisy VRL-14508
Taustakuva © Pixabay

©2019 Daelwyn ♡ - suntuubi.com